Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Speculoosmousse

Wat heb je nodig

voor ongeveer 18 glaasjes

  • 125 gr. speculooskoekjes
  • 2 eiwitten
  • 100 gr. kristalsuiker
  • 500 ml. room

Hoe ga je werk

  • Doe de speculooskoekjes in een plastic zak vb. een diepvrieszakje.
  • Verkruimel de koekjes met een deegrol.
  • Doe de room in een pot en voeg daarbij de kruimels speculoos, laat dit eventjes rusten tot de speculoos zacht is.
  • Intussen klop je het eiwit tot schuim en voeg er de suiker bij. (de dooiers heb je niet nodig)
  • Klop nu de room en de speculoos op.
  • Daarna meng je het eiwit (met de suiker erin) zachtjes onder de room.
  • Verdeel in glaasjes en laat opstijven in de koelkast.

Paaskonijntjes

Voor ongeveer 30 koekjes.

Wat heb je nodig

  • 175 gr. boter op kamertemperatuur
  • 100 gr. suiker
  • 1 snuifje zout
  • 1 teelepel vanillepoeder
  • 1 eigeel
  • 250 gr. bloem

voor het glazuur

  • 1 eiwit
  • 150 gr. bloemsuiker
  • voedingskleurstof
  • fijne suiker

Hoe ga je te werk

  • Klop de boter op met suiker, zout en vanillepoeder tot het mengsel bleker en romig wordt.
  • Meng er het eigeel onder.
  • Meng er beetje bij beetje de bloem onder tot je een glad deeg verkrijgt.
  • Laat 1  uur rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Strijk het deeg uit en druk er met een konijnenvormpje de koekjes uit.
  • Leg ze op een bakplaat met bakpapier.
  • Zet 15 min. in de oven en laat afkoelen.

Afwerking.

  • Meng voor het glazuur het eiwit met de bloemsuiker en wat kleurstof.
  • Breng het glazuur aan op de koekjes en bestrooi met fijne suiker.

Cupcakes voor Valentijn

Wat heb je nodig

  • 75 gr. vetstof
  • 75 gr. suiker
  • 125 gr. bloem
  • 1 en een halve koffielepel bakpoeder
  • 2 eieren

Hoe ga je te werk

Roer de vetstof mals

Voeg er bij beetjes de suiker bij

Zeef de bloem en de bakpoeder en voeg afwisselend de helft van de bloem bij de boter en de suiker, dan een gans ei, dan de andere helft van de bloem en dan het tweede ei. 

Roer voortdurend in het deeg.

Vul nu papieren cakevormpjes met het deeg, hou er rekening mee dat het deeg zal rijzen, dus de vormpjes niet tot aan de bovenrand vullen. ongeveer een soeplepel per vormpje.

De over voorverwarmen op 175° en de cakejes bakken gedurende 20 à 25 minuten. Goed in de gaten houden.

Laat de cupcakes afkoelen

Afwerking.

Kneed gedurende enkele minuten om de pasta soepel te maken.

Rol ze vervolgens uit en snijd er rondjes uit die de grootte hebben van de cupcakes. Dit kan je doen met behulp van een vorm. Leg de suikerpasta vervolgens op de cupcakes en gebruik de holle kant van je hand om de pasta mooi aan de cupcake te hechten.

Maak daarna met een hartjesvorm in de rode suikerpasta hartjes en plak ze met behulp van een druppeltje water op de witte laag suikerpasta.

ingezonden door Rina

Kerstpuddinkjes

Wat heb je nodig

  • 100 gr. stroop
  • 60 gr. boter of margarine
  • 60 gr. pure chocolade, in stukjes gebroken
  • 150 gr. biscuit
  • 2 eetlepels krenten
  • 30 gr. gekonfijte kersen, fijgehakt.

voor de glazuur en decoratie

  • 60 gr. poedersuiker gezeefd
  • 1-2 theelepels heet water
  • reepjes sukade of engelwortel, in blaadjes gesneden
  • gekonfijte kersen, fijngehakt

Hoe ga je te werk

  • Verwarm de stroop, boter of margarine en chocolade in een steelpan met dikke bodem op laag vuur.
  • Roer af en toe tot een gladde en glanzende saus is verkregen.
  • Leg de biscuit tussen 2 vellen bakpapier en verkruimel ze met een deegroller.
  • laat de kruimels in de saus glijden en voeg de krenten en gehakte kersen toe.
  • Vermeng alles grondig en laat het mengsel enkele minuten afkoelen tot het voldoende stevig is.
  • Verdeel het in 12 stukjes en rol er met natte handen balletjes van.
  • Leg ze in papieren cakevormpjes. 

Voor het glazuur

  • Vermeng de poedersuiker met voldoende heet water tot een soepel dekkend glazuur.
  • Lepel wat glazuur over elke chocolade bal en garneer met 3 sukadeblaadjes als hulst en enkele stukjes gehakte kers als bessen.
  • Laat staan tot alle stevig is.

bron: boek kinderpartijtjes

ingezonden door Rina

Spinnentaartjes

Wat heb je nodig


Cake: (ongeveer 18 stuks)

  • 125 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr. basterdsuiker
  • 125 gr. margarine
  • 2 eieren
  • enkele druppels vanille-essence
  • 1 theelepel bakpoeder

Glazuur en decoratie

  • 200 gr. poedersuiker, gezeefd
  • 2 eetlepels heet water
  • 30 gr. pure chocolade
  • 100 gr. pure chocolade pastilles

Hoe ga je te werk


  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe alle ingrediënten voor de cake in een kom en klop ze met een houten lepel tot een licht en luchtig beslag.
  • Je kan deze ook mengen met de mixer in 2 à 3 minuten.
  • Verdeel dit over 18 papieren cakebakjes.
  • Zet ze voor 10 à 12 minuten in de oven tot de cakes gerezen en goudbruin zijn.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.

Glazuur en decoratie

  • Roer de poedersuiker glad met het hete water
  • Laat de chocolade smelten in een bain-marie. (een pot met kokend water, een andere kookpot erin en doe in de bovenste pot de chocolade)
  • Doe 1 eetlepel glazuur afzonderlijk in een spuitzak voor de oogjes van de spinnen.
  • Verdeel het overige glazuur over de taartjes en leg een chocolade pastille op het midden als spinnenlijf. 
  • Spuit nu met de overgehouden glazuur de oogjes.

  • Spuit vervolgens met gesmolten cocolade 8 poten aan elke spin. (niet 6 zoals op de foto)

bron: boek kinderpartijtjes

ingezonden door Rina

Prachtige paddestoelen

Wat heb je nodig

  • 4 eitjes
  • 2 tomaten (middelgroot)
  • mayonaise
  • bieslook 
  • eventueel een blikje tonijn
  • mooie (glazen) serveerschaal

Hoe ga je te werk

Snijd onder- en bovenkant van een hardgekookt eitje. Wij hebben het ei zo gelaten, maar je kunt er natuurlijk ook een gevuld eitje van maken. vb. haal voorzichtig de dooier uit het eitje en meng deze met tonijn uit blik en spuit het mengsel terug in het eitje.

Snijd de tomaten in de helft en haal ze uit.

Op de uitgeholde halve tomaat zetten we stipjes met wat mayonaise.
Het bord is versierd met bieslook.

ingezonden door Nathalie

 

Sinamisu


Wat heb je nodig

  • 1 pak lange vingers,
  • 7,5 dl sinaasappelsap,
  • 500 gram mascarpone,
  • 0,5 l slagroom,
  • 180 gram suiker
  • vers fruit (bijv. mango, pitloze druiven, bosbessen, frambozen),
  • mooie (glazen) serveerschaal

Hoe ga je te werk

Week de lange vingers in de helft van het sap. (Niet te lang, anders vallen ze helemaal uit elkaar. Net zo lang weken totdat ze zacht zijn.)
Meng de andere helft van het sap door de mascarpone. Klop de slagroom lobbig met de suiker en schep het door de mascarpone.

Leg de helft van de geweekte lange vingers in een schaal. Schep er een laagje van het mascarponemengsel op. Dan wat fruit. Verdeel de rest van de lange vingers erover en dek af met de mascarpone. Garneer met vers fruit.

ingezonden door Nathalie

 

Ontbijtgranensnoep

Deze snoepjes bevatten heel wat cornflakes en chocolade.

Misschien niet echt gezond maar lekker.

Wat heb je nodig

  • 150 gr. witte melkchocolade 
       150 gr. pure of melkchocolade
  • 100 gr boter
  • 50 gr kristalsuiker (is niet echt nodig - voor extra zoete snoepjes)
  • 100 gr. cornflakes
  • weegschaal
  • houten lepel
  • kookpot 
  • papieren vormpjes

Hoe ga je te werk

Smelt de boter en de chocolade in een bain-marie (warm water bad), dit wil zeggen:

  • Vul een kookpot met water en zet daar de mengkom in, gevuld met de boter en de chocolade. 
  • Zet de kookpot op het vuur en laat de boter + chocolade smelten.   

Als je extra zoete snoepjes wilt, haal je de kookpot van het vuur (na het smelten) en roer je de suiker erdoor.

Voeg tenslotte de cornflakes toe en roer alles voorzichtig door elkaar. Let op dat je cornflakes niet verkruimelt.

Verdeel het chocolademengsel over de papieren vormpjes en laat ze afkoelen in de koelkast.

ingezonden door Rina

cakejes voor Pasen

Wat heb je nodig

  • 75 gr. vetstof
  • 75 gr. suiker
  • 125 gr. bloem
  • 1 en een halve koffielepel bakpoeder
  • 2 eieren

Hoe ga je te werk

Roer de vetstof mals

Voeg er bij beetjes de suiker bij

Zeef de bloem en de bakpoeder en voeg afwisselend de helft van de bloem bij de boter en de suiker, dan een gans ei, dan de andere helft van de bloem en dan het tweede ei. 

Roer voortdurend in het deeg.

Vul nu papieren cakevormpjes met het deeg, hou er rekening mee dat het deeg zal rijzen, dus de vormpjes niet tot aan de bovenrand vullen. ongeveer een soeplepel per vormpje.

De over voorverwarmen op 175° en de cakejes bakken gedurende 20 à 25 minuten. Goed in de gaten houden.

Afwerking.

Laat de cakejes een beetje afkoelen.

Verwarm een beetje confituur (liefst abrikozen) in de microgolfoven gedurende 10 seconden en smeer deze dan direct op de bovenkant van de gebakken cakejes.

Versier nu met suikereitjes.

idee van Charlotte en gebakken door Rina

 

RECEPT LEUKE SNOETJES

Wat heb je nodig

  • Ronde beschuiten
  • Jonge kaas in sneetjes
  • Radijs
  • Augurken        
  • Tomatenketchup
  •  Peterselie

Hoe ga je te werk

Steek uit de kaas rondjes ter grootte van de beschuit.
Leg de kaas op de beschuit.
Maak daarop en gezichtje.
Gebruik voor de ogen 2 sneetjes van een radijs, voor de mond een reepje augurk, voor de neus een klein beetje ketchup en voor het haar wat peterselie.
Zo nu is dat leuke snoetje klaar en kunnen we het lekker opeten.
Smakelijk!!!!
ingezonden door Nathalie

Choco

Wat heb je nodig


  • 200 gram chocolade
  • 250 gram smeer boter
  • 1 blikje gesuikerde gecondenseerde melk
  • 1 bokaal

Hoe ga je te werk

  • Doe de smeer boter in een grote mengkom
  • Vul een kookpot met ongeveer 2 cm water en zet daar de mengkom in
  • Zet de kookpot op het vuur en laat de boter smelten au bain-marie (warm water bad)
  • Breek de chocolade in stukjes en doe deze in een kleine mengkom
  • Neem de kookpot met de gesmolten boter van het vuur en zet deze op een onderzetter
  • Meng nu de stukjes chocolade met de gesmolten boter
  • Roer met de menglepel totdat de chocolade volledig is gesmolten
  • Neem de mengkom van de kookpot en zet deze op een vochtige vaatdoek
  • Klop de massa koud met de klopper
  • Open je blikje melk en giet het al roerend bij de gesmolten chocolade
  • Alles opkloppen met de mixer

De choco is klaar SMAKELIJK !!!!!

ingezonden door Charlotte

Koekjes bakken

Wat heb je nodig


250 gr. bloem
100 gr. suiker
100 gr.boter
2 eieren
1 pakje vanillesuiker
chocoladeschilfers
                       een steekvormpje

Hoe ga je te werk


Verwarm de oven voor op 200 °C.
Breek één ei, vang het eigeel op en giet het in een kom.
Meng het met de bloem, suiker, vanillesuiker en boter tot een vast deeg.
Klop het eiwit stijf en lepel het onder het deeg.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 mm dikte en steek er met het vormpje de figuurtjes uit.
(Hier werd een hartenvormpje gebruikt)
Kluts het overblijvende ei in een kommetje en bestrijk er de koekjes mee.
Je kunt de koekjes naar believen versieren bijvoorbeeld met chocoladeschilfers...
Leg alle hartjes op een bakplaat en laat ze ongeveer 10 minuten bakken op 200 °C.

ingezonden door Charlotte

Kleurenomelet

Wat heb je nodig


  • 4 eieren
  • 4 eetlepels melk
  • 1 tomaat
  • champignons
  • peterselie
  • wat zout en peper
  • boter

Hoe ga je te werk

  • Klop de eieren los met de melk, zout en peper.
  • Was de tomaat, champignons en peterselie.
  • Snijd de tomaat en de champignons in stukjes en doe ze bij het mengsel.
  • Smelt boter in een koekenpan en giet het eimengsel erbij.
  • Als de bovenkant droog is, is de omelet klaar.
  • Strooi er op het einde nog wat peterselie over.

ingezonden door Stéfanie

Suikerhartjes

Wat heb je nodig

  • 1 kg. suiker
  • 1/4 liter water
  • 100 gr. poedersuiker
  • essences, citroenrasp of cacaopoeder, net wat je lekker vindt.
  • bakpapier
  • steekvormpjes voor koekjes.

Hoe ga je te werk

Leg een vel bakpapier klaar en leg daar de vormpjes op.
Dit is nodig omdat het uitgieten snel moet gebeuren, de suikermassa stolt namelijk vrij snel.

Doe het water in een pan en doe de suiker erbij.
Al roerend aan de kook brengen en blijven roeren tot alle suikerkristallen gesmolten zijn.

Dan van het vuur halen en de poedersuiker erdoor roeren. Om een lekker smaakje aan het suikerhartje te geven kun je essences gebruiken, maar ook wat citroenrasp of wat cacaopoeder.
Je kunt er zelfs wat druppeltjes kleurstof door roeren, die speciaal hiervoor dienen en die te verkrijgen zijn in de supermarkten.

ingezonden door Nathalie

Aperitiefhapjes





hapje 1 en 2

  • dikke snede kaas (ongeveer 1,5 cm dik)
  • zilveruitjes
  • druiven

 

- snij de kaas in blokjes van 1,5 cm
- snij de druiven in de helft door

- steek op de blokjes afwisselend een zilveruitje of een halve druif met een prikker.

 

hapje 3

  • salami of snijworst
  • augurken

rol een plakje snijworst of salamie rond een augurk en steek vast met een prikker.


hapje 4

  • kleine tomaatjes of kersttomaatjes
  • garnalen

- Snijd het kapje van de tomaatjes.
- Hol deze heel voorzichtig uit.
- Roer een beetje mayonaise door de garnalen.
- Vul nu de tomaatjes heel voorzichtig met de garnaaltjes.
- Zet het kapje er nu weer op.

ingezonden door Stefanie

Chocolade nootjes

Wat heb je nodig


250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr donkere basterdsuiker
100 gr zachte boter
2 eetlepels speculaaskruiden
Zout
3 eetlepels melk

Chocolade (wit, melk en/of puur)

Hoe ga je te werk

Zeef het bakmeel boven een kom en maak een kuiltje in het midden.
Voeg in het kuiltje de suiker, de boter, de speculaaskruiden, het zout en de melk toe en meng alles met de vingers door het meel.
Kneed dit snel tot een soepel deeg.

Nu vraag je best een beetje hulp aan een volwassene.
Verwarm de oven voor op 150°C.

Vorm kleine balletjes van het deeg, leg die op de bakplaat en bak de nootjes in ± 20 minuten bruin en gaar.

Doe de chocolade in een pannetje. Zet deze op een ander pannetje met water en breng het aan de kook (Au bain marie heet dit soort verwarmen). 

Dop de nootjes in de gesmolten pure, melk- of witte chocolade 

Laat de nootjes met chocolade hard worden.

ingezonden door Rina

Wentelteefjes


Wat heb je nodig:

1 ei
30 gr. suiker
1 theelepel kaneel
2 1/2 dl melk
8 sneetjes oud brood
boter
suiker, poedersuiker, hagelslag of jam




stap 4

Wat heb je nodig 
1. Klop het ei los met suiker en kaneel. Blijf roeren en
    giet de melk erbij.

2. Snijd de korstjes van het brood. 

3. Haal de sneetjes een voor een door het
    losgeklopte ei.  

4. Bak de sneetjes aan twee kanten bruin in 
    gesmolten  boter.
    Strooi er suiker, hagelslag of jam over.

 

ingezonden door Stefanie

Bananenmilkshake

Wat heb je nodig


2 bananen
sap van 1/2 citroen
5 afgestreken eetlepels basterdsuiker
1/2 liter koude melk
1 dl vanille-ijs

Wat heb je nodig





1. Pel de twee bananen en snijd ze in niet al te dikke
   plakjes.


2. Pers een halve citroen uit. Als het je niet goed lukt,
    vraag je hulp aan een volwassene.

3. Doe de bananen, citroen, suiker, melk en ijs in
    een mixer. Klop alles luchtig.

4. Dien op in hoge glazen met gekleurde rietjes
    Dat wordt smullen.


ingezonden door Stefanie

Omhoog