Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Reis Maastricht

In december 2010 hadden we een uitstap gepland naar de kerstmarkt van Maastricht, maar dat ging niet door vanwege sneeuw en ijs op de wegen wat zo’n verre bustocht toch wel gevaarlijk maakte.
Zaterdag 27 juni 2011 deden we een nieuwe poging. Om 7 h vertrokken we naar Tongeren; onze eerste halte.
 
Nadat we op de Grote Markt Ambiorix begroet hadden konden we op een terras een koffietje drinken,waarna iedereen datgene kon gaan bezichtigen wat hem of haar het meest interesseerde.

 Keuze genoeg;

  • de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek met zijn vele kunstschatten en het 500 jaar oude Mariabeeld.
  • Het Gallo-Romeins museum waarin de wereld van de Neanderthalers, de Galliërs en de Romeinen opnieuw tot leven komt.
  • Het begijnhof met de begijnhofkerk uit 1294 en met zijn schilderachtige huisjes en gezellige pleintjes dat je een gevoel geeft dat je terug gaat in de tijd.

Anderhalf uur later moesten we ons bezoek aan Tongeren afronden en verder reizen naar Maastricht.

Maastricht is een stad met karakter, en dat blijkt vooral uit de typische kenmerken van de verschillende wijken. Elke wijk heeft een unieke sfeer, die terug te vinden is in de straten, winkels en uitgaansgelegenheden.

De markt is het hart van Maastricht, met historische gebouwen als het 17e eeuwse Stadhuis.

Het Vrijthof is een van de beroemdste pleinen van Nederland, zeker niet op de laatste plaats vanwege evenementen als de openlucht concerten van André Rieu. Hier zit je lekker op het terras met zicht op de St. Servaasbasiliek en de statige St. Jans kerk.

Het Jekerkwartier is een bruisende wijk, die wordt omgeven door het stadspark en de oude stadsomwallingen. Daarbinnen bevindt zich de universiteit. Deze creatieve wijk geldt als ontmoetingsplek voor kunstenaars en studenten en er zijn dan ook veel galeries en kunstwinkeltjes.

De ‘nieuwe’ wijk Céramique, staat bekend om lifestyle en architectuur. Hier bevinden zich het Bonnenfantenmuseum en Centre Céramique.

Iedereen was vrij om de stad op eigen houtje te verkennen.

Om 15h gingen we met een grote groep mensen aan boord van een boot voor een tochtje van 50 minuten op de Maas. We vaarden langs de mergelgrotten tot aan de Belgische grens en keerden dan terug
De weergoden waren ons niet goed gezind maar daar hadden we op de boot geen last van.
 

Om 19h30 vertrokken we dan terug met de bus naar Assebroek waar we rond 23h aankwamen.

Omhoog