Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

uitstap stoomcentrum Maldegem


Op zondag 30 mei waren 32 leden verzameld aan het station van Maldegem. 
Doel was een bezoek te brengen aan het stoomcentrum en een ritje te maken met een stoomtrein. Aan wie kan je de organisatie van zo’n namiddag beter toevertrouwen dan aan een machinist op rust. Niemand minder dan onze penningmeester Willy beantwoordt aan dat profiel en dus heeft hij die namiddag tot in de puntjes voorbereid, waarvoor dank.  
Eerst werden we binnengeleid door een klein kantoortje, ingericht met oude meubeltjes en snuisterijen uit een oud station. We konden daar ons treinticket kopen en daarmee konden wij binnen in het museum, eigenlijk een perron met verschillende sporen. Geen nieuw materieel te bespeuren natuurlijk, maar wel oude rijtuigen en een stoomlocomotief die gul zijn stoompluim de hoogte injoeg. Eén van de vrijwilligers, getooid met een pet van een Poolse stationschef, gaf ons zeer uitgebreide en boeiende informatie over een heel tijdperk ‘spoorwegen’. Van de private tot de genationaliseerde tijd. Nadien mochten we de werkhangar binnen waar we van alles en nog wat konden bewonderen, alles in het teken van ‘stoom’. We konden ondermeer een stoommachine zien die dienst had gedaan als aandrijving van een ganse fabriek, met een aandrijfwiel met de diameter van ongeveer 3 meter en een breedte van dichtbij de meter.
Nog altijd stond de Poolse locomotief warm te draaien maar maakte ons via felle fluitsignalen duidelijk dat hij klaar was om ons naar Eeklo te brengen. Eénmaal onderweg in de oude rijtuigen voelden we ons vijftig jaar terug in de tijd. Een heuse kaartjesknipper kwam ons met de glimlach ons kaartje vragen en een vriendelijke garçon kwam de bestelling opnemen. Heerlijk smaakte de koffie in dat oude treinstel. Na de treinrit werden we dan nog getrakteerd met een ritje op een smalspoor.
Wat ook bijzonder was…. dit alles draait daar door de inzet van tientallen vrijwilligers. Wat ons nog meer verwonderde… er waren heel veel jonge gasten die, met de glimlach, meehielpen.
Voor de rit hadden we al kennis gemaakt met de gezellige bar, palend aan het station. Op het eind van de namiddag zijn nog enkelen teruggeweest om bediend te worden door de jonge, vriendelijke waardin. Het was duidelijk… alle vrijwilligers werken daar echt met plezier, da’s ook niet overal zo.
Met de gebuurtekring weggaan da’s altijd plezant.