Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Uitstap Parijs 05/12

Op zaterdag 5 december vertrokken we om 7h met de bus naar Parijs en kort voor de middag kwamen we aan in St Denis, een voorstad van Parijs waar we de kathedraal bezochten. Daar liggen de vroegere koningen van Frankrijk begraven in een necropool.
Daarna bracht de bus ons tot aan de voet van de neo-Byzantijnse Basilique du Sacré Coeur vanwaar we een schitterend panoramisch uitzicht hadden over Parijs.
Voor het middagmaal werden we naar de Hallen (de vroegere fruit en groentemarkt) gebracht in het centrum van Parijs waar we keuze hadden tussen verschillende kleine eetgelegenheden.
Geen tijd voor een siësta, want er stond een flinke wandeling op het programma.
We begonnen bij het futuristisch ogende centre Pompidou, waar vooral moderne en hedendaagse kunst tentoongesteld wordt. Enkele meters verder kwamen we bij het Hôtel de Ville in neo-Renaissance stijl.
Nadat we de Seine overgestoken waren kwamen we aan op het Ile de la cité met de Notre-Dame, een meesterwerk van Gotische architectuur en het bekendste en meest bezochte religieuze monument van Frankrijk.
Langs de conciergerie waar Marie Antoinette gevangen heeft gezeten, gingen we dan terug de Seine over via de Pont Neuf, de oudste brug van Parijs.
Wandelend langs de Seine bereikten we de binnenkoer van het Louvre. Dit voormalig koninklijk paleis is tegenwoordig één van de grootste musea ter wereld en ook heel gekend voor zijn glazen piramide; de ingang tot het museum.
Door de Jardin des Tuileries stapten we dan naar de Place de la Concorde met in het midden de roze granieten obelisk van Luxor geflankeerd door twee sierlijke fonteinen.
Daar begint de Champs-Elysées, de prestigieuze Boulevard die nu als Kerstmarkt dienst deed en waar het een gewriemel van toeristen was. De mooie verlichting deed de naam van Parijs als lichtstad alle eer aan.
Rond 19h vertrokken we terug richting België, een beetje moe van de vele indrukken maar zeer tevreden over deze mooie uitstap.
groepsfoto groepsfoto