Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Leiemeersen 01-06

Op zondag 1 juni maakten we met de gebuurtekring een uitstap naar de Leiemeersen in Oostkamp. Onder leiding van een gids van natuurpunt stapten we met een groep van ongeveer 22 personen door velden vol zeldzame planten waaronder vele wilde orchideeën.
Het riviertje dat door de Leiemeersen (of Reiemeersen zoals ze vroeger werden genoemd ) liep, werd 1000 jaar geleden door de bewoners van de streek gebruikt voor drinkwater en ook voor transport.
Veel later bij het uitgraven en vooral het verbreden van het kanaal van Gent naar Brugge ter hoogte van Moerbrugge werd slib en zand gestort in het gebied. Een ander deel werd gebruikt als stort.
Begin jaren 80 werd het gebied ter beschikking gesteld van natuurpunt . Het stort werd afgegraven en ook het slib en zand werd weggehaald.
De natuur herstelde zich en het ijzerhoudend water van het riviertje zorgde ervoor dat door binding van het nitraat een heel arme grond ontstond die ideaal is voor de wilde orchideeën en andere zeldzame planten.
Het biotoop is echter zeer kwetsbaar en daarom enkel toegankelijk onder begeleiding van een gids.
Na de rondleiding kregen we de gelegenheid om een drankje en een koek te nuttigen (aangeboden door de gebuurtekring) op de picknick plaats langs de vaart.

koekoeksbloem wilde orchidee